Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Город и регион » Баранчик Авдюша та мурчаки допомагають ветеринарам держлабораторії в дослідженнях


Баранчик Авдюша та мурчаки допомагають ветеринарам держлабораторії в дослідженнях

Напередодні професійного свята українських працівників ветеринарної медицини – його відмічають 9 серпня, наш кореспондент завітав до Чернігівської регіональної державної лабораторії, що знаходиться на вул.1-го Травня, буд. 180. Дана лабораторія працює на базі Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області. Вже 10 років керує нею 37-річний Кириченко Валерій Анатолійович, - має вищу освіту за спеціальністю лікар ветмедицини. Саме він відповів на наші запитання при зустрічі.



- Яка кількість працівників та відділів в вашій лабораторії, кого працює більше чоловіків чи жінок, хто наймолодший-найстарший спеціаліст?
- Лабораторія має 12 відділів: відділ відбору та реєстрації зразків; бактеріологічний; хіміко-токсикологічний; радіологічний; ветеринарно-санітарної експертизи; патоморфологічний; імунологічних та моніторингових досліджень; паразитологічний; вірусологічний; шість лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи; відділ бухгалтерського обліку та звітності; загальновиробничий відділ; відділ по технічному обслуговуванню та ремонту, також до складу лабораторії входять лабораторії ветсанекспертизи, які розміщені на територіях ринків та 8 міжрайонних лабораторій.
- В лабораторії працює 125 осіб, в основному жінки. Найстаршому робітнику – 72 роки, наймолодшому – 22. В основному всі працівники мають ветеринарну освіту. На вихідних залишається черговий спеціаліст на випадок надзвичайних випадків, наприклад, випадків сказу. Якщо, скажімо, людину вкусив в зоні нашого обслуговування собака, з підозрою на сказ, його привозять на дослідження сюди. Перевіряти тварину буде черговий спеціаліст вірусологічного відділу.

- Яка площа лабораторії та яке основне обладнання? Що з новинок було закуплено останнім часом та яким чином вони використовуються?
- 4.3 тис. м.кв., займає 5 поверхів. Відділи лабораторії забезпечені обладнанням відповідно до напрямку діяльності.

- Щодо новинок, до в 2020-му році для хіміко-токсикологічного відділу було закуплено новий газовий хроматограф вартістю 650 тис. грн.  Всього приладів в нашій лабораторії два газових хроматографа, один рідинний хроматограф- визначення мікотоксинів, спектрометр атомно –абсорбційний   для визначення ( свинцю, міді, цинку, заліза тощо) .
 
- Також вартісним обладнанням вважається газовий хроматограф – він слугує для досліджень на рослинні жири. Ціна хроматографа залежить від його потужності та кількості зразків  які можна на ньому обробити. Рідинний хроматограф в нас фірми «Шиматзу» - японський, - на ньому проводимо дослідження на мікотоксини. Замовник як правило сам вирішує проводити дослідження на хроматографі чи класичними матодами.

- Ваші співробітники проходили якесь навчання з користування хроматографами?
- Звичайно, ми акредитовані по системі ДСТУ 17025:2017 (міжнародний стандарт) в Національному агентстві України, що надає нам право досліджувати продукцію на експорт та імпорт. ДСТУ міняються раз на декілька років, до цього діяли стандарти 2006-го року, в 2017-му їх змінили (вимоги набагато збільшились), вони дійсні до цього часу. Свідоцтво про акредитацію видається на 3 роки.

- Який з відділів в лабораторії вважається найбільше завантаженим?
- Хіміко-токсикологічний, в ньому працюе 16 осіб. Досліджують, в основному, продукцію рослинно-тваринного походження. Промислову продукцію досліджуємо хіба що на радіологію, наприклад, лісоматеріали, тощо.

- Як часто звертаються до вас підприємства і громадяни, є якісь сезонні коливання з приводу певних досліджень?
- Кількість досліджень у різних відділах коливається залежно від сезону, від планових досліджень, наприклад, кількість досліджень в імунологічному відділі зростає з січня по липень, дослідження на нітрати в фруктах та овочах в хіміко-токсикологічному відділі проводиться з квітня по серпень.
- 3 січня по липень, - тому, що в цей час проводяться протиепізоотичні заходи, в ході яких здійснюємо дослідження на лейкоз, бруцельоз та лептоспіроз у тварин, які виходять на пасовище. Якщо корова лейкозна - випускати її у гурт - не можна, бо вірус лейкозу передається через слину, екскременти і т.д., також краще не вживати молоко від неї, хіба що після пастеризації, адже організм людини може дати реакцію. Взагалі існує ряд хвороб тварин, вони називаються зооантропонозні (лептоспіроз, ієрсиніоз, туляремія, тощо), які передаються від тварини до людини, тож потрібно слідкувати за станом худоби. 

- Пересічні чернігівці до нас практично не звертаються, але можуть приходити. Наприклад, ви купили той же кавун в магазині чи на ринку і вам щось не сподобалось. Ви можете його принести до нас з супровідним документом-заявою, оплатити послугу з дослідження та отримати висновок. Визначитися з показниками, на які потрібно провести дослідження, допоможуть спеціалісти лабораторії. Але за ті 10 років, що я тут працюю, може одна людина до нас приходила перевірити продукцію в приватному порядку.
- При цьому всю продукцію, що реалізується на ринках, які мають офіційний статус ринку перевіряють лабораторії ветсанекспертизи, які розміщені на територіях цих ринків. Ці лабораторії значаться в штаті нашої регіональної лабораторії.
- В нашій лабораторії в основному обслуговують підприємства, які реалізують свою продукцію в чернігівському регіоні та Україні, або продукція яких йде на експорт.



- Які ваші основні замовники-підприємства?
- ПП Менський сир, Ічнянський молокозавод, СФГ «Колос» (куликівські ковбаси), підприємства, що торгують зерновою продукцією (кукурудза, пшениця, тощо). Партію продукції, яку потрібно перевірити визначає сам виробник. Якщо брати зернові – то найбільша партія може бути – 500 тон.

- А як відбирають зразок? Адже виробник може теоретично на аналіз дати одне зерно, а торгувати геть іншим.
- Майже у кожному районі є спеціаліст ветслужби і він може відібрати зразок за що несе відповідальність і ставить свою печатку. Якщо такого спеціаліста нема, то замовник може привезти зразок сам, але тоді у висновку буде міститися примітка, про те що він є «інформативного характеру».

- А як щодо наметів з фруктами-овочами на вулицях міста, їх ви перевіряєте?
- Ні, там ви купуєте на свій ризик.

- Як відбирається біологічний матеріал при дослідженні тварин, рослин та продуктів і речовин?
- Відбір продукції та патологічного матеріалу, що приходить на дослідження, проводиться спеціалістами приватних та державних установ. Зразки перевіряємо згідно Постанови Кабміну №833 Про затвердження Порядку відбору зразків продукції тваринного, рослинного і біотехнологічного походження для проведення досліджень.

- Які норми кількості/ваги продукції для перевірки в рамках аналізу, який замовить пересічний споживач?
- Тут хочу знову ж таки зауважити, що якщо цю продукцію принесе саме споживач, з вулиці, а не наш спеціаліст, то у висновку буде зазначено, що він має інформативний характер, адже ми не можемо знати насправді чи людина принесла продукт з магазину чи з ферми чи з ринку.
- Дані норми містяться в Порядку відбору зразків продукції тваринного, рослинного і біотехнологічного походження для проведення досліджень. Наприклад, якщо перевіряти фрукти-ягоди – то для фізико-хімічного аналізу їх потрібно 200 грамів, для радіологічного – від 0.3 кг. до 1 кг. Для деяких видів продукції, наприклад, для молока є окремі накази.


- В яку суму обійдеться, наприклад, дослідження одного кавуна чи кіло м’яса?
- Розміри плати за послуги затверджені Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства від 13.02.2013 №96, ці тарифи є єдиними для всієї України. При зверненні пересічних громадян для підтвердження якості або недоброякісності продукту, вибираються показники, які є необхідними для дослідження і влаштовують замовника по ціні. Наприклад: дослідження кавуна на вміст нітратів коштуватиме 44 грн. 75 коп.; дослідження грибів на радіонукліди – Цезій (137) – 73 грн., дослідження м’яса на свіжість – 25 грн. Це ціни без урахування ПДВ.
- Лабораторія також проводить дослідження в межах щорічного плану державного контролю Держспоживслужби у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, що включає дослідження продуктів харчування з торгових мереж, шкіл, дошкільних навчальних закладів та від виробників.





- Як часто перевіряють харчування для дітей та торгові мережі?
- Їх перевіряють згідно плану, який складає Держспоживслужба, продукцію відбирають інспектори. Зразки дитячого харчування надходять до нас у стерильних баночках, в яких можуть бути котлети, каша, риба, сир, ковбаса, тощо.

- В 2019-му році в рамках державного контролю було проведено 2 568 досліджень продукції харчування торгових мереж і виробників та ДНЗ і шкіл, з яких 623 – дослідження саме по дитячому харчуванню. Було 9 позитивних результатів, з яких 5 – по дитячому харчуванню у закладах, що розташовані в Ніжинському, Сосницькому, Новгород-Сіверському районах та м.Прилуки. Всі ці випадки стосувалися перевищення нітратів в овочах. 4 позитивних результати було отримано в ході аналізу продукції з торгових мереж – перевищували норму мікробіологічні показники у птиці на МАФАМ (Мезофільні Аеробні і факультативно Анаеробні Мікроорганізми – в людини можуть викликати діарею) та БГКП (бактерія групи кишкова паличка).

- Аби забезпечити незалежність та неупередженість експертизи у відділі відбору зразків, продукції присвоюють номер і працівник лабораторії не знає з якого саме закладу чи підприємства йому надано зразок для дослідження. Потім вони відправляють свої результати на сервер, де їх обробляє відділ відбору зразків. Всі спеціалісти підписують посадову інструкцію, в якій вказано, що вони зобов’язані забезпечувати конфіденційність інформації.

- Чому саме певні антибіотики включені до списку ваших досліджень по м’ясу?
- Це ті антибіотики, які включені до мінімального переліку досліджень сировини, продукції тваринного та рослинного походження. Але їх набагато більше існує, які застосовуються в тваринництві, до того ж у кожної країни, якщо мова йде про експорт є свої списки на які вони вимагають перевіряти продукцію українських виробників. Тож аналізи на антибіотикия, які відсутні в мінімальному переліку роблять у Києві в  Державному науково-дослідному інституты з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, або в будь-яких установах, що мають акредитацію.

- А як щодо пестицидів, їх мабуть існує ще більша кількість ніж антибіотиків, чи важко їх виявляти?
- Аби виявити пестицид у продукції для цього повинен існувати стандарт, діюча речовина до якого його можна прирівнювати. Та оскільки хімічна індустрія у світі надзвичайно розвинена кожного року продукують все нові й нові отруйні речовини, якими обробляють поля, і в результаті контакту з якими, наприклад, гинуть бджоли. Тож складні аналізи на вміст пестицидів також проводяться у Києві.

- Який продукт чи речовина був самий незвичайний що потрапляв на дослідження?
- Равлики, це було в минулому році, надавалися для дослідження з Козелецької равликової ферми. Параметри їх відповідали обов’язковому мінімальному переліку показників, які досліджуються на території України. Перевіряли їх на паразитологію та мікробіологію.

- За останні 10 років запит на дослідження збільшився чи зменшився, на які саме аналізи?
- За останні 10 років кількість досліджень в лабораторії мала незначне коливання. При цьому зменшилась кількість досліджень харчової продукції і збільшилась кількість діагностичних досліджень (на захворювання). Також зменшилось надходження зразків харчової продукції.

- Чи проводите ви досліди на тваринах? Яких саме?
- Для діагностики деяких хвороб та визначення показників безпечності, в лабораторії використовуються лабораторні тварини – білі миші, кролі, мурчаки, півні та баранець.

- Які препарати ви використовуєте в вашій роботі і чи є серед них небезпечні для здоров’я?
Для роботи лабораторії використовується значний перелік хімічних реактивів, стандартних зразків, середовищ, серед яких є багато небезпечних для здоров’я людей, таких як кислоти, луги, стандартні зразки токсикантів, патогенних мікроорганізмів, радіоактивне випромінювання. Наші співробітники йдуть раніше на пенсію, оскільки працюють в шкідливих умовах. Реактиви закуповуємо дозами. Об’єми закупівель залежать від кількості поголів’я худоби в області, середньої кількості замовлень попереднього року. Невикористаних реактивів майже не залишається, стараємося закуповувати щоб не було надлишків.

- Як часто буваєте у відрядженнях, що саме в основному перевіряєте на виїзді?
- У відрядження виїжджаємо для надання методичної допомоги міжрайонним державним лабораторіям та лабораторіям ветеринарно-санітарної експертизи на ринках та за участі в проведенні оцінювання технічної компетентності лабораторій. Зараз, наприклад, оскільки наша лабораторія отримала акредитацію ми роз’яснюємо як правильно оформлювати документи для здійснення експертиз та лабораторних досліджень згідно напрямків роботи районним відділенням.

- Яким чином на роботу лабораторії вплинув карантин?
- Карантин значно вплинув на роботу лабораторії: зменшилась кількість замовлень, деякий час не працювали лабораторії ветсанекспертизи на ринках через їх закриття.









В приміщеннях, де тримають тварин нещодавно зроблено ремонт

Після спілкування з директором Чернігівської регіональної державної лабораторії ми направилися у приміщення, де проживають маленькі волохаті помічники ветеринарів-дослідників. Поруч з приміщенням під навісом лежить заготовлене для них сіно, яке йде на підстилку та в раціон. Особливо жувати травичку полюбляє 3-річний баранець на прізвисько Авдюша. Виглядає він досить потужно – видно що його годують, ну дуже добре, навіть трішки й перегодовують. Авдюша не боязкий, охоче йде на контакт та видно було що зрадів відвідувачам. Валерій Анатолійович запевнив нас, що над Авдюшею ніякі експерименти не ставлять, він слугує донором - беруть лише його кров. Не менш задоволеними виглядають і товстенькі півники, які горделиво походжають, хизуючись виблискуючим на сонці пір’ям яскравих кольорів, у спільному з Авдюшею загоні. Поряд з загоном – прогулянковий дворик.





Санітар Валентина Михайлівна Гаркуша працює з тваринами лабораторії вже 13-й рік









Дещо менше пощастило білим лабораторним мишкам, в яких як раз нещодавно народилися дитинчата. Мишки з віварію лабораторії на відміну від більш великих своїх сородичів можуть померти в результаті проведення досліджень, але така вже доля цих тварин, які в усьому світі слугують для вчених та лікарів живими зразками для різного роду дослідів.









Gorod.cn.ua

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: лабораторія, дослідження, ветеринари, Кириченко

Добавить в:


ЦентрКомплект