Гіркий присмак солодкого життя
За два дні ціни за кілограм солодкого піску на ринках та в магазинах Чернігівщини зросли більш ніж на одну гривню. На Центральному ринку обласного центру кілограм цукру тепер продають за 4 грн. 50 коп. замість 3 грн. 20 коп. Продавці пояснюють подорожчання підвищенням закупівельних цін. На Чернігівщині 5 цукрових заводів, з них працює 4. Зараз відпускна ціна для оптовиків складає від 4000 до 4100 грн. за тонну (раніше 2700-2900 грн). Уявіть, який навар мають посередники, продаючи магазинам чи базарним продавцям товар, до виробництва якого вони не мають ніякого відношення. А ще й реалізатор накрутить, тобто, вибачте, викрутить руки покупцю. Виходить, що торгівля стратегічним продуктом безконтрольна. Та все ж посередники — не основні гравці на цукровому полі. За висновками експертів національної асоціації цукроварів України „Укрцукор”, на стан солодкого ринку нинішнього року впливає низка факторів, які можна розподілити на дві групи, притаманні всім товарним ринкам. У першій групі основні — це зростання цін на енергоресурси та зростання активності на товарних ринках. Стрімке підвищення цін на нафту ( у вересні був досягнутий пік — 70 доларів за барель) призвело до переходу цукру з групи продовольчих товарів у розряд енергетичних ресурсів (із цукру-сирцю виробляється пальне). Щодо активності на товарних ринках, то на нью-йоркській біржі ціна на цукор-сирець з тростини ЗО січня нинішнього року у порівнянні з 30 грудня минулого зросла на 25%, а в цілому за 2005 рік сирець подорожчав на 62%. До другої групи факторів належать такі: світовий дефіцит цукру (міжнародна цукрова асоціація прогнозує дефіцит у сезоні 2005-2006 рр. 2 млн. тонн), зниження виробництва цукру а країнах-експортерах та цукрова реформа у країнах ЄС. Члени Євросоюзу скоротили щорічний експорт цукру з 7 млн. тонн до 1 млн. 300 тис. тонн. Тепер про ситуацію, що склалася на нашому внутрішньому ринку.
В Україні із цукрових буряків урожаю минулого року вироблено 1890 тис. тонн при* встановленому Кабміном України граничному розмірі квоти поставок цукру на власний ринок 1790 тис. тонн. Тобто вироблений обсяг повністю задовольняє потреби держави. За оперативними балансовими розрахунками, наявні ресурси цукру країни на 1 лютого нинішнього року складають близько 1800 тис. тонн при його потребі до нового сезону виробництва 1150 тис. тонн. Але з 1 січня, незважаючи на незначний попит на солоденький, оптово-відпускні ціни на цукор зросли, бо завершився сезон переробки цукрових буряків та підвищилась собівартість виробництва цукру порівняно з 2004 роком в середньому на 10-12%. У структурі собівартості солодкого продукту сировина складає 65%. Держкомрезерв закупив лише 15 тис. тонн і 25 тис. тонн Аграрний фонд, а цього недостатньо для державного регулювання ринку цукру шляхом товарних інвестицій. Як же стабілізувати ситуацію, що склалася на цукровому ринку, адже спеціалісти прогнозують подальше зростання цін навесні до п'яти з половиною гривень за кілограм?
Своїм баченням виходу з кризи ми попросили поділитися генерального директора асоціації „Чернігівцукор” Миколу Шкурка:
— Перш за все, Держкомрезерву та Аграрному фонду потрібно забезпечити закупівлю у вітчизняних виробників у лютому 155 тис. тонн цукру, аби довести запаси до обсягів, визначених законодавством України. Мінфіну, Мінекономіки, Держкомрезерву необхідно придбати цукор до державного матеріального резерву шляхом зустрічного продажу. Митники та прикордонники повинні посилити захист внутрішнього ринку від неконтрольованого вивезення цукру за межі України. Потрібно вжити заходів щодо обмеження необгрунтованих надбавок на цукор у роздрібній торговлі. Відповідні міністерства мають підготувати законопроект про внесення змін до Закону України „Про ліцензування певних видів господарської діяльності” щодо впровадження ліцензування права на оптову торгівлю цукром, як це передбачено Законом України „Про державне регулювання виробництва та реалізації цукру”. Разом з тим необхідно створити державний орган з регулювання ринку цукру.
Андрій Димич, «Гарт» №6 (2338) від 9 лютого 2006
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.




