чернигов-авто
чернигов-авто
чернигов-авто
чернигов-авто
чернигов-авто
чернигов-авто
Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Город и регион » Чим більше горілки, тим хрусткіші огірки



Чим більше горілки, тим хрусткіші огірки

Задощило. Тепер навіть у тих, хто не поливає городину, вдосталь огірків. Є що закривати-маринувати. Скільки потрібно класти солі в огірки, аби і недо- і не пересолити?



— На літр води — дві столові ложки солі (не на літрову банку, а саме на літр води). Саме те. Під капронову кришку або у пластикове відерце. Обов’язково: зубок часнику, зонтик кропу, корінець хріну. І на самий верх добрий листок хрону. Коли з’явиться білий наліт, він весь осяде на тому листку. А огірки будуть чистенькі, — радить 58-річна Наталія Нагорна, касир Покровської сільради Менського району. — А щоб не пліснявіли, не стали «бздюшками», маю перевірений засіб: 50 грамів горілки, можна самогонки. Потрібно облити нею кришку зсередини, решту вилити у банку. Поставити у темний пакет для сміття і в погріб. Тоді і в погребі буде сухо, і банка без піску, пилу. Витяг, і протирати не треба.

Є рецепт без оцту. Хрумкі виходять. У літрі кип’яченої води розвести дві столові ложки солі без гірки, залити огірки. Хай постоять три дні, доки не змінять колір на оливковий. Злити. Якщо є білий осад, скалатати, вилити з банки, щоб огірки були чисті. Потім взяти чисту воду, закип’ятити. Залити окропом, злити його. На літр покласти 2 столові ложки солі, довести до кипіння, залити і закатати.

— Наталіє Миколаївно, а зі свічкою не пробували? Є такий рецепт. Огірки прямо з грядки, не миті, тільки витерті, закладають у банку, ставлять свічку без запаху, запалюють її. Коли вона догорає, закатують. Свічка випалює весь кисень у банці. І коли відкриваєш, огірки взимку як свіжі.

— Ні. Сумніваюся я, що так збережуться. Старі люди колись у банки складали, в колодязь у воду опускали, щоб довше свіжі були. Марно. Діставали, а вони трухлі.

Якщо огірків багато, можна зробити у власному соку. 1,5 кілограма гурків потерти на бурякову тертку, додати 100-грамову чарочку солі, на часничницю видавити середню головку часнику, пересипати огірки шарами цієї маси хоч у банці, хоч у каструлі, хоч у пластиковому відеречку. Наверх два листки хрону, і в погріб. До нового врожаю стоять.

А ще потрібно всю консервацію робити не на повний місяць. Банки позриває або буде гидотне. Як і багато чого іншого робити не можна. Наприклад, садити квочку. Я займалася курми. У мене кури по два рази на рік квоктали. В середньому по 13-15 яєць підкладала. Як у правильні дні покладу — всі курчата вилуплюються. Якщо яйця зібрані на повний місяць і та ж курка, і той же півень — вилупиться двійко-трійко. Решта — або замерлі, або бовтуни. Тож від дня багато чого залежить. Краще три дні після повного місяця нічого не заготовляти.

Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №32 (1734), 8 серпня 2019 року

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: огірки, Наталія Нагорна, «Вісник Ч», Валентина Остерська

Добавить в:
Армения



ЦентрКомплект