GOROD.cn.ua

Алла Данилейко спекла хліб за рецептом часів голодомору

 



Алла Данилейко
, вчителька історії срібнянського ліцею, спекла хліб з кропиви та висівок.

— Моя бабуся, Варвара Кузьменко, народилася 27 листопада 1913 року. Була найстаршою в багатодітній сім’ї. Опікувалася меншими братами. Пережила три голодомори: у 1921-1923, у 1932-1933 і 1946-1947 роках. Вона і розповіла мені рецепт хліба: перетерта суха кропива і висівки, — каже Алла Павлівна. — Висівки — це таке верхнє лушпиння з зерен пшениці, жита чи з будь-якого зерна. Найбільше в тому хлібі часів голодомору було кропиви. Потерушка з водою. Змазували сковорідку розтопленим воском. А як не було, обходилися і так.

Кропиви нарвала — вона і зараз росте. Насушила. Це нескладно — можна в мікрохвильовці висушити або десь біля батареї. Руками перетерла. Висівки купила в магазині. Перемішала з водою. Таке тісто погано тримається купи, його місити не вийде. Додавала більше висівок. Спекла в духовці. Хліб вийшов темний, схожий на житній.

Принесла в школу. Я класна керівниця, ми з восьмикласницями готували проєкт для обласного конкурсу. Яке місце зайняли, ще не знаю.
Хліб не куштували, він же потрібен для конкурсу. Якби хто зробив і дав, спробувала б. Зрештою, кропива — то лікарська рослина.

День пам’яті жертв голодомору в Україні — це щорічний день пам’яті, що припадає на четверту суботу листопада. Проводиться всеукраїнська акція «Запали свічку».

Джерело: фейсбук сторінка "Вісник Ч", Ольга Макуха

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: історія, День пам’яті жертв Голодомору, шкільний проект, кропив’яний хліб