Щоб побачити, як ростуть екзотичні рослини, не обов’язково їхати в заморські країни. Достатньо від’їхати за 8 км від Чернігова, в село Анисів. Там, без особливих тепличних умов, у власному домі колишній стоматолог, 67-річний Анатолій Маєш вирощує мадагаскарські банани та запашні лимони.

Про його лабораторію просто неба з численними екзотичними рослинами на городі «Чернігівщина» вже розповідала. З часу нашої останньої зустрічі Анатолій Євгенович став активним читачем тижневика та незамінним порадником. Ми вирішили детальніше розпитати у селекціонера про особливості вирощування мадагаскарського банана в домашніх умовах після того, як він подарував редакції цю чудову трав’янисту рослину.
– Мені минулої зими привезли паросток мадагаскарського банана, – розповідає Анатолій Маєш. – За зиму він пустив три пагони, тож тепер у мене їх аж чотири. Один з них я подарую вашій редакції. До речі, паросток встиг пустити ще кілька маленьких пагонів. Я їх називаю «дітками».
Анатолій Євгенович рекомендує таких «діток» пересаджувати у пластикові пляшки, а сам паросток – у велике відро.
Господар розповідає, що банани, які ми купуємо в магазині, – кормові. У них багато крохмалю, тому їх можна порівняно довго транспортувати. А справжні банани коштують по 20 доларів за кіло та нагадують запашний мармелад. Саме такі й вирощує пан Маєш.
За словами Анатолія Євгеновича, банан за життя плодоносить всього один раз, а потім пропадає.
– Росте він до двох метрів у висоту і починає плодоносити на четвертий рік, – пояснює чоловік. – Плодів на ньому буде дуже багато, адже це – мадагаскарський банан. Цей сорт не кормовий, а харчовий з відмінними смаковими властивостями. Розміри плодів не перевищують десяти сантиметрів.
Розмножуються банани діленням кореневища. Найголовніше у догляді за цією рослиною, на думку Анатолія Маєша, – це, звичайно ж, субстрат і правильна пересадка банана. Так, потрібно знайти хороший ґрунт для приготування субстрату, його можна викопати з-під таких дерев, як липа, акація, береза або горіх.
– Банани дуже люблять вологу, але поливають їх рідко, зате дуже рясно, – розповідає господар про особливості догляду. – Поливати цю рослину слід лише тоді, коли верхній шар ґрунту зовсім висохне на один-два сантиметри. Температура води повинна бути 25-30 градусів.
До того ж для дозрівання плодів дуже важливий температурний режим. Так, при температурі +15 ріст рослини сповільнюється, тому вона повинна бути 25-30 градусів вище нуля. Також важливу роль відіграє освітлення. Банани люблять яскраве і щедре світло, тому горщик краще ставити на вікно.
– Прямого ж сонячного світла банан не любить, його листки можуть обгоріти, – каже Анатолій Маєш. – Тому влітку рослину краще ставити в тіні дерев.
Окрім бананів, Анатолій Євгенович вирощує ще й лимони. Два невеличких дерева селянин виростив з кісточки, не забувши перед тим їх прищепити.
– Якщо лимони не прищепити, то плоди виростуть маленькими і гіркуватими, а так цитруси виростуть великими і дуже гарними, – розповідає Анатолій Євгенович.
Врожаю від такого дерева треба чекати на сьомий рік, але плодоносити він буде регулярно. Є ціла методика догляду за лимоном. Селекціонер-самоучка не радить пересаджувати лимон одразу у велику ємність. Пов’язує це з особливостями кореневої системи рослини.
– Якщо лимон одразу пересадити у велику ємність, то він перестане рости, – ділиться секретами Анатолій Євгенович. – Технологія з пересаджування дерева також своєрідна: допускається пересаджування у перший рік, потім через два роки, потім через три. Далі пересаджувати лимон вже немає потреби.
Поки що експерименти з тропічними рослинами цікавлять господаря суто з декоративної точки зору. Втім, якщо все піде як слід, то Анатолій Євгенович планує побудувати для вибагливих рослин оранжерею.
Редакції «Чернігівщини» селекціонер подарував один паросток і пообіцяв найближчим часом з’явитися на шпальтах нашого видання як порадник.
Віталій Назаренко, «Чернігівщина» №46 (550) від 12 листопада 2015
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.