GOROD.cn.ua

Георгій Данько накопує до 450 кілограмів картоплі з сотки

Георгій Данько показує урожай польського сорту «Тайфун»
Кандидат сільськогосподарських наук, агроном-технолог асоціації «Чернігівкартопля» 68-річний Георгій Данько на своїй присадибній ділянці в селищі Седнів Чернігівського району отримує врожаї по 400-450 кілограмів картоплі з сотки. Щоб мати такий результат, сіє сидерати, саджає картоплю рано, боронує, присипає, насипає гребені й рано копає. Хімії застосовує по мінімуму. На 27 сотках експериментує з 35 сортами картоплі. Найкращий результат показала Белароса та Зоряна.

Ґрунт

— Для картоплі найкраще підходять піщані ґрунти, найменше — глинисті. Під кожну ділянку треба підбирати сорт, який підійде саме на це місце, — радить вчений-практик. — Адже один і той же сорт у сусіда може родити, а у вас — ні. Тому слід саджати три-чотири, щоб визначитися.

Сидерати

— Землю починаю готувати одразу, як тільки покопав картоплю.Сію на ділянці сидерати — жито, олійну редьку чи гірчицю. Ці рослини оздоровлюють ґрунт. Гірчицю та олійну редьку приорюю пізно восени, а жито — навесні, їхня зелена маса удобрює землю. Чим раніше посієш сидерати, тим більше зеленої маси встигне вирости і тим більше буде добрив.

Пророщування

— Картопля перед посадкою повинна бути пророщеною. Хто хоче отримати ранню, витягає її з погреба за місяць-півтора. Я — за два-три тижні. Не страшно, якщо на картоплі почнуть з'являтися навіть не ростки, а перші листочки.

«Престижем» картоплю не обробляю. Вважаю, що ко-лорадів краще потруїти звичним способом. Адже діюча речовина — імідоклоприд — однакова, але той самий «Конфідор» містить її в 100 разів менше, ніж «Престиж».

Добрива


— Використовую органічні та мінеральні добрива.

Гною накидаю 300-400 кілограмів на сотку. Мінеральні добрива сиплю у борозну — їх розходиться два з половиною кілограми на сотку, тоді як розсипом по всій площі — п'ять. Застосовую або нітро-амофоску, або вітчизняне комплексне добриво з мікроелементами «Агролайф».

Оранка


— Один город мені переорюють, інший — дискують. При оранці бур'янів менше й вилазять вони пізніше. Дискують же неглибоко, бур'яни вискакують рано і дружно. Мені їх простіше знищувати.

Саджання

— Саджаю рано — 15 квітня, поки в ґрунті достатньо вологи. Розмічаю маркером, де будуть ряди. Якщо планую обробляти вручну, ряди роблю через 50 сантиметрів, якщо китайським трактором — 60, великим трактором — 70. На ораній ділянці лопатою копаю ямки. На 50-сантиметрових рядах відстань між картоплинами 20 сантиметрів, на 60-санти-метрових — 30, на 70-санти-метрових — до 40. На сотку «сідає» 450-500 бульб. Саджаю неглибоко — максимум 10 сантиметрів. Після фрезерування земля пухка. Картоплю розкладаю в борозни після маркера і притоптую.

Боронування, обгортання

— Через вісім-десять днів після посадки на фрезерованій ділянці з'являються паростки бур'янів. їх вискороджую граблями або кінською бороною. На одному городі — на шести сотках — обгрібаю картоплю ручним плужком. На іншому — бороную, розпушую і окучую — конем.

Добрий результат дає засипання сходів. Про це у мене була кандидатська дисертація. Сходи картоплі висотою до п'яти сантиметрів засипаються землею. Це можна робити або розпашником, або вручну. На Чернігівщині навіть 12 червня бували заморозки. Так, одного року вимерзла картопля в половині сусіднього Городнянського району. Правда, вона одходить. Через 12-14 днів з'являються нові паростки, але така картопля відстає у розвитку.

Засипати сходи можна не один раз, а кілька, формуючи гребені за три-чотири прийоми.

Боротьба з фітофторою та вірусами

— У дощове літо на ма-лопровітрюваних ділянках може розмножитися фітофтора. Для боротьби з нею на ранніх стадіях захворювання листя картоплі обприскують «Рідомілом».

Для тoгo, щоб запобігти різним хворобам, краще змінити насіння на оздоровлене, що вирощують спеціалізовані господарства. Адже при саджанні одними й'тими ж бульбами з кожним роком -накопичуються віруси, які заважають картоплі нормально розвинутися й дати добрий урожай. Тому рослини з ураженнями (скрученим, кучерявим листям та іншими відхиленнями) вибраковуються. Картоплю з-під них можна з'їсти, але ні в якому разі не залишати на насіння.

Війна з колорадом


— Кожен знає, чим труїти колорадського жука. Я застосовую «Актару» —вона безпечніша.

Копання і сортування

— Ранні сорти починають копати 10-15 серпня. Інші — з 20-25-го. Чим раніше картоплю викопують, тим менше вона уражується гниллю та іншими хворобами. Зазвичай копають на три корзини — крупна, дрібна та насіннєва. На насіння слід залишати тільки картоплю з кущів, де виріс хороший урожай. Бо люди часто кидають дрібну картоплю в насіннєву з усіх підряд кущів. А де найбільше дрібної картоплі? Правильно, в слабких та уражених хворобами кущах. Таким чином розмножують болячки й виродження.

Цього року трапляється чимало гнилуватих картоплин. Тому ні в якому разі не можна одразу заносити в погріб. Після того, як викопали, картоплю на три тижні кладу в сухе, провітрюване місце — в сарай. Щоб не зеленіла на сонці, укриваю мішками.

Після цього картоплю перебираємо — за цей час усі хвороби повністю проявляться. Гнилувату картоплю, де можна, обрізають і їдять у першу чергу або викидають. А здорову кладуть на зберігання у погріб.

Геннадій Гнип, Іван Артамошин, тижневик «Вісник Ч», №35 (1321)

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Геннадій Гнип, Іван Артамошин, Георгій Данько, картопля