Майже дві тисячі кущів лохини вирощує на своїй земельній ділянці родина Іщуків з с. Адамівка. А почалося все з того, як десять років тому займаючись ягідним бізнесом та реалізуючи саджанці полуниці, смородини, малини, ожини, порічки, агрусу не тільки в різні куточки України, а й за 'її межі, сім’я отримала поштою від одного з вдячних садівників-замовників шість пагінчиків лохини.
На знімку: Світлана ІЩУК у догляді за своїми насадженнями
— Про вирощування лохини на той час ми знали дуже мало. Тож, на жаль, вберегти ці кущики нам не вдалося. Надмірне підживлення перегноєм та попелом виявилось для рослин небезпечним і вони загинули. Та все ж ягід покуштувати встигли, тоді вразив їх насичений та водночас ніжний смак, недарма лохину називають «королевою ягід», — ділиться своїм першим враженням від знайомства з лохиною Світлана Іщук. — Тож вирішили спробувати посадити знову, але вже більш досконало вивчивши технологію вирощування, яка має певні особливості, не притаманні для вирощування інших ягідних культур. Брали саджанці в господарствах, де вже вирощують лохину давно, там же і набиралися досвіду, прислухалися до рекомендацій досвідчених господарів ягідних угідь. Головне, розуміння принципу росту цієї рослини і бажання працювати — тоді все просто.
Наразі на п’ятдесяти сотках землі Іщуки вирощують десять сортів лохини — ранні Дюк, Река, середні Денисблу, Спартан, Блюкроп, Блюголд, Патріот, Нельсон, Бонус і пізній Еліот. Дозрівають плоди з початку липня до кінця серпня, в залежності від сорту. А щоб отримати врожай найулюбленішого раннього сорту Дюк на два тижні раніше, посадили рослини в контейнери і розмістили їх в теплиці. Саджанці цього ж сорту, вирощені власноруч, вже пропонують покупцям.
— Звичайно, треба докласти чимало часу, зусиль та засобів, щоб отримати врожай. Адже перші плоди з’являються лише на другий рік, а от справжній повноцінний врожай — лише на четвертий-п’ятий рік росту лохини. Доглядати за рослинами нам з чоловіком допомагають доньки Катерина та Олена, онука Даша. До речі, саме Даринці вдається збирати найсолодші та найстигліші ягоди, блакитний колір лохини ще не означає її стиглість, тож треба відчувати, яку ягідку вже можна зривати, а яку ще залишити на достигання, — радіє Світлана за онучку, яка, вочевидь, успадкувала любов до садівництва від своєї бабусі.
— Після збирання лохина має ще постояти два дні, аби набрати цукристості. Для власних потреб ягоду заморожуємо,так вона не втрачає свої корисні властивості, а ще готую з неї ягідний оцет за власним рецептом.
Лохину висилаємо поштою по всій Україні. Основні ринки збуту — це Київ, Козелець, Бобровиця. Любителів солодкої ягоди чекаємо і вдома.
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.