GOROD.cn.ua

Грибів «граблями на полі нагріб»!

Навіть старожили стверджують, що осені з такою кількістю грибів давно вже не було. Дійсно, цьогорічний урожай лісових делікатесів напрочуд щедрий – гриби в лісах Корюківщини сипонули настільки дружно і рясно, що дехто прицепами їх везе. А красені ж які! Соціальні мережі рясніють фотографіями знайдених «мешканців лісового царства». Мікологи (науковці, які досліджують гриби) розповідають, що таким грибним рекордам є просте пояснення – це зміни клімату, адже головними чинниками розвитку великої кількості плодових тіл грибів є тепло і волога, чого наприкінці літа й на початку осені в нашій місцевості вистачало. «Спека часто виступає стресом для рослин і грибів, та стає своєрідним пусковим механізмом для невчасного цвітіння дерев і масового розвитку плодових тіл грибів» - твердять вони.



- Пам’ятаю, як ще діди-фронтовики колись казали: якщо влітку достатньо вологи і спаде температура після спекотних днів, то одразу можна вирушати по гриби! – розповідає досвідчений грибник з «партизанських лісів» Андрій. - Один з моїх родичів часто згадував випадок, коли наприкінці літа після дощу поїхав конем покоси ворочати, щоб намочене сіно просушити, то привіз додому цілого воза білих грибів і на питання де він їх познаходив, віджартовувався: «граблями на полі нагріб»…

Андрій підтвердив думку багатьох, що дійсно в цьому році навіть білих грибів наросло дуже багато. І каже, що особливістю цієї грибної пори є те, що знаходив їх цьогоріч у найнесподіваніших місцинах – у хащах верболозу, на покосах, прямо на дорозі під колгоспним полем... Формою знайдені гриби також різнилися: і «пузаті» з маленькими шляпками, і тонконогі з величезними «брилями», і здвоєні, й строєні (тобто позросталися між собою), а одного взагалі «велетня» знайшов – вагою більше, ніж у півтора кілограми (див. фото).



- Його і подібні до нього посушив, а «кріпенькі» з дружиною помаринували, задоволено посміхається. - Червоноголові підосиновички і міцненькі підберезовички з томатом і цибулею та морквою поварили й також у баночки закатали – дуже смачна закуска (рецептом з Gorod.cn.ua поділився – читайте нижче). Що тут казати? Краса! А ще – неймовірне задоволення від самого процесу збирання, коли навіть втоми ніякої не відчуваєш.

Тільки застерігає, що треба в лісі зараз бути обережним, бо зустрічаються поміж опалого листя й представники зміїного царства, які можуть, захищаючись, «поділитися» отрутою. - Краще тих плазунів спокійно обійти і не займати, та ні в якому разі «за пазуху» не брати! - піджартовує. - А взагалі-то, осінній ліс – це просто казка, тому раджу всім землякам вирушати до лісів і там полювати, тільки тихо-тихо…

На закінчення ж ми хочемо нагадати одне з важливих правил тихого полювання – гриби (ми про їстівні!) мають бути перероблені протягом кількох годин після збирання, бо їх свіжі «тіла» надзвичайно не стійкі до зберігання і здатні швидко псуватися. Тож удачі вам, грибники!



Обіцяний рецепт:

3 л відварених грибів
0.5 кг моркви
0.5 кг цибулі
Склянка томатної пасти
Склянка олії
Дві столових ложки оцту
Столова ложка солі
Столова ложка цукру
Чорний перець горошком – 12 шт
Душистий перець – 12 шт

Проварити гриби в солено-підкисленій воді (20г солі і 4г лимонної кислоти на 1л води), відцідити. Цибулю з морквою протушкувати в олії, додати томатну пасту, прогріти. Додати до відварених грибів, посолити, поперчити, тушкувати біля 30 хв, а за кілька до закінчення додати оцет. Розкласти по банках 0.5л і стерилізувати 30 хв.

Gorod.cn.ua

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.


Теги: гриби, Корюківщина, білі гриби, тихе полювання