У нас найбільший відсоток меду збирають із соняшнику, друге місце — акація, третє — липа. Є, звісно, винятки. Адже сіють гречку, рапс (ріпак). Ще менше — лікарські рослини, коріандр чи подібну екзотику. Кожен медонос дає свій колір меду.

— Гречаний — темний, аж коричневий, — пояснює пасічник зі Срібного 66-річний Григорій Петренко. — Світлий прозорий мед — це акація і липа. Чиста акація має світло-зелений відтінок. Чиста липа — відтінок світло-жовтий, світло-бурштиновий.
Якщо є вкраплення інших медоносів, прозорість втратиться, мед стане мутнішим.
Яскраво-жовтий, золотистий колір має соняшниковий мед, якщо закристалізується. Свіжовикачаний — червонястого відтінку. Конюшина дає мед кольору як соняшниковий. Світлий, жовтавий мед — із рапсу.
Досвідчені пасічники кажуть, що відтінків меду безліч. Не менше 50. Вибирайте, пробуйте, який до смаку саме вам.
Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №33 (1632), 17 серпня 2017 року
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: мед, «Вісник Ч», Тамара Кравченко