Стародавнє слов'янське свято Масницю святкують цілий тиждень. Його дата змінюється щороку, оскільки залежить від церковного календаря і дня Великодня. Це свято ще називають Сиропус, Сиропусний тиждень, Сирна неділя. Його суть — проводи зими. Цього року Масниця почалася в понеділок, 20 лютого, і закінчиться у неділю, 26 лютого напередодні Великого посту.
ТРАДИЦІЇ
Масниця — яскраве і веселе свято, що дійшло до нас з язичницьких часів. Масові гуляння традиційно завершувалися спалюванням солом'яного опудала, що символізує відхідз зими і початок весни.
У наших предків обряд був ще й запорукою гарного врожаю. А яскраве багаття провіщало вдалий рік. Традиційні млинці на Масницю — символізували Сонце.
Млинці печуть щодня. Окрім них, готують і вареники.
Кожен день Масниці має якесь значення: у понеділок млинцями частують рідних, у вівторок сватаються, середу називають «ласощами» — теща пече млинці зятю, у четвер, п’ятницю і суботу ходять у гості, п’ятницю називають «тещиною вечіркою» — теща відвідує зятя, а в неділю просять вибачення одне в одного. Це особливий день — Прощена неділя. Цього дня спалюють солом’яне опудало, що вважали, прискорить настання весни.
ПРИКМЕТИ
• Якщо на Масницю позбутися старих речей, то цього року можна чекати на обновки.
• Якщо в Прощену неділю пробачити давні образи, відкриєте своє життя для нових гарних і яскравих подій.
• Якщо млинці вийдуть пишними й рум 'яними рік буде гарним і врожайним.
Млинці на кислому молоці
Завдяки взаємодії кислого молока із содою тісто наповнюється бульбашками повітря і млинці виходять ажурними і з безліччю дрібних дірочок.
Загортати в них можна як солодку, так і солону начинку.
Млинці на кислому молоці або на ряжанці
400 мл кислого молока, 200 г борошна, 2 яйця, 3 ст. ложки цукру, 1,5 ст. ложки олії (чи вершкового масла), по дрібці солі і соди.
Молоко злегка підігрівають, вбивають у нього яйця, додають сіль, цукор, соду, олію і збивають до однорідності. Невеликими порціями у тісто всипають борошно, розмішують, щоб не було грудочок, і залишають при кімнатній температурі на 15 хвилин.
Розігрівають сковороду, змазують її олією, наливають тісто, рівномірно розподіляють його й підсмажують млинець з обох боків. Більше змазувати сковорідку олією не треба.
Дуже смачні виходять млинці з додаванням приготованого на пару гарбуза.
Млинці на кислому молоці з окропом
300 г борошна, 0,5 л кислого молока, 200 мл гарячої води, 2 яйця, 0,5 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки олії, третина чайної ложки соди, дрібка солі.
Яйця збивають із цукром, додають злегка підігріте кисле молоко, дрібку солі, збивають, додають просіяне борошно і ще раз збивають. Тісто має бути густим.
В окремій ємності соду заливають окропом, перемішують і тоненькою цівкою вливають у тісто. ЗО хвилин його настоюють, вливають олію, збивають і смажать млинці.
ЧОМУ МЛИНЦІ НЕ ВИХОДЯТЬ
• Інгредієнти для тіста мають бути кімнатної температури - теплими вони краще поєднуються. Тому молоко і яйця слід діставати з холодильника заздалегідь.
• Щоб млинці були ажурними, в них додають кефіру або соди.
• Щоб тісто не було занадто рідким чи густим, борошно і рідину беруть у співвідношенні 2:3. Наприклад, на 3 склянки молока беруть 2 склянки борошна, а на 100 мл молока — одне яйце.
• Щоб холодні млинці залишались еластичними, в тісто вливають трохи кефіру чи кислого молока.
• Якщо млинець не можна перевернути він рветься, у тісті мало яєць або воно не встигло настояіися. Вбийте яйце в тісто і залиште його на 20 хвилин.
• Щоб краї млинців закручувалися і рвалися, їх накривають широкою кришкою чи тарілкою.
Джерело: газета "Гарт" від 23.02.2023, підготувала Діна САПОН
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.