GOROD.cn.ua

Рецепти вдалих млинців, які можна спекти під час Масниці

 

Стародавнє слов'янське свято Масницю святкують цілий тиждень. Його дата змінюється щороку, оскіль­ки залежить від церковного календаря і дня Великодня. Це свято ще називають Сиропус, Сиропусний тиждень, Сирна неділя. Його суть — проводи зими. Цього року Масниця почалася в понеділок, 20 лютого, і закінчить­ся у неділю, 26 лютого напередодні Великого посту.



ТРАДИЦІЇ


Масниця — яскраве і веселе свято, що дійшло до нас з язичницьких часів. Масові гуляння традиційно завершу­валися спалюванням солом'яного опудала, що символізує відхідз зими і початок весни.

У наших предків об­ряд був ще й запору­кою гарного врожаю. А яскраве багаття прові­щало вдалий рік. Тради­ційні млинці на Масницю — символізували Сонце.
Млинці печуть що­дня. Окрім них, готують і вареники.
Кожен день Масни­ці має якесь значення: у понеділок млинцями частують рідних, у вівторок сватаються, середу називають «ласощами» — теща пече млинці зятю, у четвер, п’ятницю і суботу ходять у гості, п’ятницю називають «тещиною ве­чіркою» — теща відвідує зятя, а в неділю просять вибачення одне в одного. Це особливий день — Прощена неділя. Цьо­го дня спалюють солом’яне опудало, що вважали, приско­рить настання весни.


ПРИКМЕТИ

• Якщо на Масницю позбутися старих речей, то цього року можна чекати на обновки.
• Якщо в Прощену неділю пробачити давні образи, від­криєте своє життя для нових гарних і яскравих подій.
• Якщо млинці вийдуть пишними й рум 'яними рік буде гарним і врожайним.

Млинці на кислому молоці

Завдяки взаємодії кислого молока із со­дою тісто наповнюєть­ся бульбашками повітря і млинці виходять ажур­ними і з безліччю дріб­них дірочок.
Загортати в них можна як солодку, так і солону начинку.


Млинці на кислому молоці або на ряжанці

400 мл кислого молока, 200 г борошна, 2 яйця, 3 ст. ложки цукру, 1,5 ст. ложки олії (чи вершкового масла), по дрібці солі і соди.
Молоко злегка підігрівають, вбивають у нього яйця, до­дають сіль, цукор, соду, олію і збивають до однорідності. Не­великими порціями у тісто всипають борошно, розмішують, щоб не було грудочок, і залишають при кімнатній температу­рі на 15 хвилин.
Розігрівають сковороду, змазують її олією, наливають тіс­то, рівномірно розподіляють його й підсмажують млинець з обох боків. Більше змазувати сковорідку олією не треба.
Дуже смачні виходять млинці з додаванням приготовано­го на пару гарбуза.

Млинці на кислому молоці з окропом

300 г борошна, 0,5 л кислого молока, 200 мл гарячої води, 2 яйця, 0,5 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки олії, трети­на чайної ложки соди, дрібка солі.
Яйця збивають із цукром, додають злегка підігріте кисле молоко, дрібку солі, збивають, додають просіяне борошно і ще раз збивають. Тісто має бути густим.
В окремій ємності соду заливають окропом, перемішу­ють і тоненькою цівкою вливають у тісто. ЗО хвилин його на­стоюють, вливають олію, збивають і смажать млинці.

ЧОМУ МЛИНЦІ НЕ ВИХОДЯТЬ

• Інгредієнти для тіста мають бути кімнатної температури - теплими вони краще поєднуються. Тому молоко і яйця слід діставати з холодильника заздалегідь.

• Щоб млинці були ажурними, в них додають кефіру або соди.

• Щоб тісто не було занадто рідким чи густим, борошно і рідину беруть у співвідношенні 2:3. Наприклад, на 3 склян­ки молока беруть 2 склянки борошна, а на 100 мл молока — одне яйце.

• Щоб холодні млинці залишались еластичними, в тісто вливають трохи кефіру чи кислого молока.

• Якщо млинець не можна перевернути він рветься, у тісті мало яєць або воно не встигло настояіися. Вбийте яйце в тісто і залиште його на 20 хвилин.

• Щоб краї млинців закручувалися і рвалися, їх накрива­ють широкою кришкою чи тарілкою.

Джерело: газета "Гарт" від 23.02.2023, підготувала Діна САПОН

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: млинці, Масниця, рецепт