Маяк з кількома житловими прибудовами для наглядача і його сім’ї. Він міг би прикрасити експозицію в музеї, а ще ним із задоволенням посмакували б любителі солодощів. Всі деталі архітектурного ансамблю зроблені з пряників і покриті глазур’ю. Це конкурсна робота чернігівської майстрині Олени Зіберт, з якою вона взяла золото на міжнародному кондитерському конкурсі «Cake International».
Кондитери зі всього світу двічі на рік мають можливість взяти участь у цьому конкурсі. Представляти свої вироби перед членами журі до Англії потрапляють кращі. Для українських майстрів, через складнощі з візою та транспортуванням своїх витворів, зазвичай це майже неможливо. Ситуація змінилася із закриттям кордонів і переформатуванням конкурсу в онлайн.
Олена Зіберт, кондитерка: «Ты можешь купить билет. Он стоит 20 фунтов стерлингов. Подать заявку и прислать все, что они требуют. Например для моей категории нужно было 6 фотографий с разных определенных ракурсов и чертеж».
Два тижні часу на випікання та декорування. І журі Олена представила 50-сантиметровий пряниковий маяк з кількам прибудовами, балконами та колонами, великої кількості промальованих вікон та деталей. Результат в Англії оцінили золотом.
Олена Зіберт, кондитерка: «Это для кондитеров-декораторов конкурс. Есть, например, конкурсы, где пробуют и награждают. Здесь нет, здесь оценивают декорирование, сложность, вау-эффект, аккуратность».
Сьогодні її роботи викликають захват, а десятки деталей, здається, можна розглядати вічність. У неї навіть з’явилася власна фішка – вікна в пряникових будівлях вона робить з мармеладу. Всьому навчилася самостійно, щоразу ставлячи перед собою нові і складніші завдання.
У кондитерському портфоліо майстрині не лише казкові будиночки, а й цілі фрагменти реальних вулиць, як-то норвезька Ставангер, чи Асенова фортеця, що у Болгарії.
Себе Олена Зіберт розвиває не лише як кондитерку, а й фудблогерку, і планує в майбутньому проводити майстер-класи та ділитися своїми знаннями з іншими.
Сюжет телеканалу «Дитинець»
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.