Аби наші армійці ситими були, смачно обідаючи в окопі чи бліндажі, згадували домівку, коропські жінки Оксана Тептюк і Тетяна Назарчук зранку й до пізнього вечора печуть, сушать, консервують. Їхню надзвичайну ініціативу підтримало немало людей: хтось - продуктами, хтось - коштами, а дехто - вдягнув фартух і став до плити.
Волонтерського стажу - 8 років
Новий світанок майже кожного українця починається з новин: по телевізору, радіо чи з інтернету. А що нового? Скількох рашистів уже знищено? І які успіхи наших воїнів на лінії фронту? Часто, щось почувши із цих новин, радіємо, але ж нерідко і слізьми вмиваємося. Проклинаємо війну і тих, хто прийшов на нашу землю вбивати. Та хіба плачами і прокльонами можна щось змінити? Звісно, що ні. Треба зробити все, щоб цю російську нечисть якнайшвидше вигнати із нашої землі. І у кожного у цій війні своя роль: хтось зі зброєю у руках відстоює нашу незалежність, а хтось «воює» в тилу.
Оксану Тептюк добре знають не лише на Коропщині. Вона - волонтерка із солідним стажем. Ще із 2014 року активно готувала, смажила, пекла на своїй кухні і передавала захисникам на схід країни. А її сушені борщі стали справжнім порятунком для тих, хто сидів в окопах.
До речі, те, що Оксана Тептюк - волонтерка, у перші дні війни ледь не зіграло з нею злий жарт.
- 25 лютого. Дзвонить телефон:
«Добрий день. Ми із села БудИще. Ми знаємо, що ви допомагали армії. Наші хлопці зараз відправляються воювати. Скажіть, де у вас це все зберігається, ми приїдемо і візьмемо». Мене зразу насторожило слово БудИще. Так наголос у нас ніхто не ставить. Та й говорила людина не сільська, відразу чутно було. Кажу, нікуди їхати не треба, ми так не працюємо. Кажіть вашу адресу, приїдемо ми, бо ж нам треба і фотозвіт зробить, що і кому дали, - розповіла Оксана Михайлівна про дивний дзвінок.
Що і хто рознюхував, можна лише здогадуватися. Але, як-то кажуть, не на ту натрапили. Після цього більше підозрілих дзвінків не було. Хоча, коли Оксана балакала зі своїми колежанками-волонтерками із Чернігова, то і вони про подібні розвідувальні дзвінки розповідали.
- Я активно готувала посилки з гостинчиками на передову з чотирнадцятого по дев’ятнадцятий рік. А потім перестала, бо ж потреба зникла - їжею хлопців нормально забезпечували, - розповідає Оксана Михайлівна. - А коли ж почалася повномасштабна війна, знову у роботу включилася. Дещо готувала і допаковувала сумки знайомих хлопців, котрі на війну їхали.
Звісно, дзвонили до пані Оксани за цей час знайомі і цікавилися: мовляв, чи й нині вона готує смаколики і передає на передову, як це робила з чотирнадцятого року.
- Усім треба було пояснювати, чому не займаюся. А все тому, що коли я мала роботу, зарплату, то було легше це робити, бо ж можна було виділяти якусь суму, аби купити продуктів. Зараз я - безробітна. І самотужки потягнути приготування продуктових передач не зможу, - пояснює волонтерка. - А кілька тижнів тому дзвонить телефон, чую: «Добрий день, я Тетяна Назарчук, мені сказали, що вам можна подзвонить, бо я хочу щось робить, а не знаю, як і що».
Оксана Михайлівна і їй спочатку пояснила фінансову складову цієї справи, мовляв, аби цим займатися, гроші потрібні, продукти. На що Тетяна відповіла, що обдзвонить знайомих, запитає, хто і чим зможе допомогти. По суті, ось цей дзвінок і запустив кулінарне волонтерство у Коропі.
Сушарки ввімкнені майже цілодобово
Хоча Оксана і Тетяна працюють в тандемі, але кожна на своїй кухні, у себе вдома. Тому «гостювати» у них довелося по черзі. Приміром, будинок в Оксани Тептюк - це суцільний волонтерський штаб. На кухні - ріжеться, смажиться, печеться, в іншій кімнаті - сушиться, ще в одній - зберігається, у четвертій ще й швейна майстерня, бо ж ще й панамки вона шиє для захисників. Як жартує сама Оксана - Калуш камуфльований.
- А що ж ви сушите?
- І овочі, і фрукти. Дві сушарки - під навісом на вулиці. Одна - у хаті. Аби всі три в хаті були, то у нас би градусів сорок тут було, - говорить. - Зараз сушку заготовляємо. Плануємо робити пакетовані набори: борщі, розсольники, плови.
Уявіть собі щодень пані Оксана замішує тісто на 5-10 кілограмів борошна. Готову випічку, а це 40-60 пиріжків, - у морозилку. Так завжди є запаси і в разі швидкої відправки можна напакувати коробки, та й заморожене краще дорогу переносить, не так швидко псується.
- Коли є щось готове, то не треба бігати з великими очима і думати, що ж його робити, за що братися у разі швидкої відправки. Бо було у нас і таке. Дзвонять увечері з Чернігова знайомі волонтери і кажуть, що завтра вранці «Айдар» відправляється у дорогу. Питають, чи допоможу їм продуктів напакувати. А їх сорок чоловік, уявіть! Стривожена дзвоню Тані. Вона своїм сусідам, кумам. Усі печуть-смажать. Я замісила дві миски тіста. Повитягала з
морозилок усе, що тільки можна. До ранку справилися. Напакували. І о п’ятій ранку маршруткою до Чернігова відправили. Тільки чотири мішки наших пиріжків поїхали з «Айдаром», - про екстремальний дзвінок розповіла пані Оксана. - Тож аби такого не було — запасаємося.
Щось жінки передають маршрутками, дещо знайомими, котрі їдуть попутно власними автівками. «Новою поштою» посилки теж відправляються.
Про сушений борщ і не лише
- Мене ще в чотирнадцятому році одна коропчанка запитувала, для чого це борщі сушити, коли можна так само хлопцям передати по мішку овочів і хай варять. Я ж пояснюю: «Ось уявіть, вони вдесятьох ховаються у тісному бліндажі. Куди їм ще пхати ті сітки з капустою і морквою! А якщо передислокація: хто за собою буде ті сто кілограмів овочів тягати. Інший момент: овочі псуються, гниють. Та й щоб приготувати той борщ, потрібно немало часу. Бо ж овочі треба почистити, натерти, а потім ще й зварити. А сушений борщ лише треба вкинути у киплячу воду, і вже за 20 хвилин він готовий», - пояснює Оксана і додає, - тільки картоплі треба туди скришити, бо у борщовому пакеті її нема. А все тому, що коли її сирою сушити, вона скляною стає, недоброю. А якщо її варити, то й інші овочі теж варити треба, а потім все сушити.
- А чи відрізняється борщ за смаком: зі свіжих і сушених овочів?
- Звичайно, це як варити компот із свіжих фруктів чи і з сушки: смак різний, але кожен по-своєму смачний. Хоча, якщо розсольник варити, то взагалі не розрізнити, зі свіжих продуктів чи сушених це зроблено.
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: Назарчук, Тептюк, волонтерки, Короп