Вівторок, 19 серпня 2008 09:37 | Переглядів: 1886
Основу харчового раціону населення становить продукція сільського господарства. Рослинницька та тваринницька галузі забезпечують людину життєво необхідними продуктами харчування. Тому стан сільськогосподарського виробництва тісно пов’язаний з фондами споживання населенням основних продуктів харчування.
У сільському господарстві регіону, починаючи з 2000р., спостерігалася тенденція щодо збільшення обсягів продукції. Вона збереглася й у 2007р. і становила 4% (за рахунок галузі рослинництва). Виходячи з цього, дещо збільшилися загальні обсяги споживання окремих видів продуктів харчування.
Як харчувався середньостатистичний житель Чернігівщини у 2007 році? За розрахунками, кожний чернігівець з’їдав 43 кг м’яса та м’ясних продуктів, 260 кг молока, 254 яйця, 116 кг хлібних продуктів, 172 кг картоплі, 140 кг овочів, 33 кг плодів та ягід, 13 кг риби та рибних продуктів, 14 кг олії, 47 кг цукру. Більше, ніж у 2006 році стали споживати м’яса, риби, плодів та ягід, олії, цукру.
Серед усіх регіонів України за споживанням м’яса та м’ясних продуктів наша область займає 15 місце в Україні, молока та молочних продуктів – 12, яєць – 9, хлібних продуктів – 17, картоплі – 6, овочів – 3, плодів та ягід – 19, риби та рибних продуктів – 14, олії – 18 місце.
Якщо порівнювати рівень харчування чернігівців із жителями сусідніх областей (Київська, Полтавська, Сумська), то він середній.
У найкращому становищі знаходяться, звичайно, жителі столичної області. У їхньому раціоні харчування переважають м’ясо, риба, фрукти. Чернігівці та їх сусіди сумчани й полтавчани більше споживають картоплі, овочів, хліба.
Фактичне споживання деяких продуктів харчування відстає від затверджених мінімальних норм.
За 2007р. жителями регіону спожито м’яса та м’ясних продуктів на 17% менше, молока та молочних продуктів – на чверть, плодів та ягід – майже наполовину. Водночас споживання картоплі перевищувало ці норми у 1,8 раза, хлібних продуктів – в 1,2, овочів – в 1,3, цукру – в 1,5, олії – в 1,7 раза.
Але слід відмітити, що протягом останніх двох років дещо поліпшилася структура раціону жителів Чернігівщини: збільшилося вживання м’яса та м’ясопродуктів, плодів та ягід і одночасно скоротилося – хлібних продуктів та картоплі.
Динаміка споживання основних продуктів харчування
|
|
1990
|
1995
|
2000
|
2005
|
2006
|
2007
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
М’ясо та м’ясопродукти
|
65,3
|
49,3
|
38,0
|
37,4
|
40,4
|
43,2
|
|
Молоко та молокопродукти
|
396,0
|
339,0
|
280,4
|
280,5
|
274,0
|
260,1
|
|
Яйця, шт.
|
324
|
209
|
221
|
255
|
260
|
254
|
|
Хлібні продукти
|
140,2
|
133,9
|
142,8
|
125,7
|
121,6
|
116,3
|
|
Картопля
|
227,7
|
206,9
|
200,3
|
176,6
|
176,4
|
172,4
|
|
Овочі та баштанні
|
110,5
|
120,2
|
141,1
|
139,0
|
145,7
|
140,6
|
|
Плоди, ягоди
|
37,5
|
43,5
|
29,3
|
26,7
|
24,2
|
32,6
|
|
Риба та рибні продукти
|
18,0
|
3,5
|
7,6
|
12,5
|
12,5
|
13,1
|
|
Цукор
|
50,5
|
33,4
|
40,8
|
40,3
|
44,6
|
46,9
|
|
Олія
|
9,4
|
5,3
|
7,9
|
11,6
|
12,4
|
13,5
|
|
|
Україна
|
Київська
|
Полтавська
|
Сумська
|
Чернігівська
|
|
М’ясо та м’ясні
|
|
|
|
|
|
|
продукти
|
45,7
|
57,0
|
45,2
|
45,0
|
43,2
|
|
Молоко та молочні
|
|
|
|
|
|
|
продукти
|
224,6
|
215,7
|
245,8
|
220,1
|
260,1
|
|
Яйця, шт.
|
252
|
266
|
261
|
262
|
254
|
|
Хлібні продукти
|
115,9
|
95,1
|
121,3
|
128,2
|
116,3
|
|
Картопля
|
130,4
|
104,9
|
132,3
|
170,1
|
172,4
|
|
Овочі та баштанні
|
118,4
|
108,5
|
129,6
|
120,8
|
140,6
|
|
Плоди, ягоди
|
42,1
|
63,3
|
34,0
|
30,5
|
32,6
|
|
Риба та рибні продукти
|
15,3
|
18,9
|
14,6
|
11,3
|
13,1
|
|
Цукор
|
40,0
|
37,4
|
40,4
|
39,6
|
46,9
|
|
Олія
|
14,3
|
15,1
|
12,5
|
12,5
|
13,5
|
Г.І. Соловйов, заступник начальника Головного управління статистики
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.