GOROD.cn.ua

43 кг м'яса, 260 кг молока, 254 яйця, 172 кг картоплі з’їдав один чернігівець у 2007 році, а ще...

Основу харчового раціону населення становить продукція сільського господарства. Рослинницька та тваринницька галузі забезпечують людину життєво необхідними продуктами харчування. Тому стан сільськогосподарського виробництва тісно пов’язаний з фондами споживання населенням основних продуктів харчування.

У сільському господарстві регіону, починаючи з 2000р., спостерігалася тенденція щодо збільшення обсягів продукції. Вона збереглася й у 2007р. і становила 4% (за рахунок галузі рослинництва). Виходячи з цього, дещо збільшилися загальні обсяги споживання окремих видів продуктів харчування.

Як харчувався середньостатистичний житель Чернігівщини у 2007 році? За розрахунками, кожний чернігівець з’їдав 43 кг м’яса та м’ясних продуктів, 260 кг молока, 254 яйця, 116 кг хлібних продуктів, 172 кг картоплі, 140 кг овочів, 33 кг плодів та ягід, 13 кг риби та рибних продуктів, 14 кг олії, 47 кг цукру. Більше, ніж у 2006 році стали споживати м’яса, риби, плодів та ягід, олії, цукру.

Серед усіх регіонів України за споживанням м’яса та м’ясних продуктів наша область займає 15 місце в Україні, молока та молочних продуктів – 12, яєць – 9, хлібних продуктів – 17, картоплі – 6, овочів – 3, плодів та ягід – 19, риби та рибних продуктів – 14, олії – 18 місце.

Якщо порівнювати рівень харчування чернігівців із жителями сусідніх областей (Київська, Полтавська, Сумська), то він середній.
У найкращому становищі знаходяться, звичайно, жителі столичної області. У їхньому раціоні харчування переважають м’ясо, риба, фрукти. Чернігівці та їх сусіди сумчани й полтавчани більше споживають картоплі, овочів, хліба.

Фактичне споживання деяких продуктів харчування відстає від затверджених мінімальних норм.

За 2007р. жителями регіону спожито м’яса та м’ясних продуктів на 17% менше, молока та молочних продуктів – на чверть, плодів та ягід – майже наполовину. Водночас споживання картоплі перевищувало ці норми у 1,8 раза, хлібних продуктів – в 1,2, овочів – в 1,3, цукру – в 1,5, олії – в 1,7 раза.
Але слід відмітити, що протягом останніх двох років дещо поліпшилася структура раціону жителів Чернігівщини: збільшилося вживання м’яса та м’ясопродуктів, плодів та ягід і одночасно скоротилося – хлібних продуктів та картоплі.

Динаміка споживання основних продуктів харчування

 
 
1990
1995
2000
2005
2006
2007
 
 
 
 
 
 
 
М’ясо та м’ясопродукти
65,3
49,3
38,0
37,4
40,4
43,2
Молоко та молокопродукти
396,0
339,0
280,4
280,5
274,0
260,1
Яйця, шт.
324
209
221
255
260
254
Хлібні продукти
140,2
133,9
142,8
125,7
121,6
116,3
Картопля
227,7
206,9
200,3
176,6
176,4
172,4
Овочі та баштанні
110,5
120,2
141,1
139,0
145,7
140,6
Плоди, ягоди
37,5
43,5
29,3
26,7
24,2
32,6
Риба та рибні продукти
18,0
3,5
7,6
12,5
12,5
13,1
Цукор
50,5
33,4
40,8
40,3
44,6
46,9
Олія
9,4
5,3
7,9
11,6
12,4
13,5

Споживання основних видів продуктів харчування за областями у 2007р.

 
Україна
Київська
Полтавська
Сумська
Чернігівська
Мясо та мясні
 
 
 
 
 
продукти
45,7
57,0
45,2
45,0
43,2
Молоко та молочні
 
 
 
 
 
продукти
224,6
215,7
245,8
220,1
260,1
Яйця, шт.
252
266
261
262
254
Хлібні продукти
115,9
95,1
121,3
128,2
116,3
Картопля
130,4
104,9
132,3
170,1
172,4
Овочі та баштанні
118,4
108,5
129,6
120,8
140,6
Плоди, ягоди
42,1
63,3
34,0
30,5
32,6
Риба та рибні продукти
15,3
18,9
14,6
11,3
13,1
Цукор
40,0
37,4
40,4
39,6
46,9
Олія
14,3
15,1
12,5
12,5
13,5

 Г.І. Соловйов, заступник начальника Головного управління статистики    

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.