Вважається, що ром – це напій піратів, які грабували кораблі у Карибському морі. Але зараз відомо, що свій ром придумали в Іспанії, Індії, Таїланді тощо. Давайте відправимося у всесвітню подорож та продугустуємо цей вид алкоголю в різних кінцях світу. Рушаймо!
Напевно, немає людини, яка б не чула про ром Captain Morgan, але мало хто здогадується, що він належить до ямайської групи напоїв. Ця країна кілька століть була цукровою колонією спочатку Іспанії, а потім Англії. У XVII столітті там почали виготовляти ром. Він став побічним продуктом цукру. Й натепер це один з найпопулярніших сортів рому в світу. Він відрізняється насиченим смаком та високою міцністю.
Вважається, що ром на Кубі був виготовлений набагато раніше, ніж на Ямайці. Цукрова тростина сюди була завезена у XV столітті. Тоді ж місцеві жителі придумали виготовляти з неї алкоголь. Спочатку він був дуже важким та грубим. У XIX столітті Факундо Бакарді почав виготовляти ром у колонні безперервного циклу. Завдяки цьому вдалося отримати легкий та світлий напій. І сьогодні Bacardi – один з найпопулярніших брендів рому у світі. Кубинскьий ром поділяється не чотири види:
Повертаємося до Старого Світу, де цукрову тростину почали вирощувати набагато раніше, ніж на Карибських островах. Але ром не зміг завоювати велику популярність у Європі. Вірогідно, це пов’язано з успішним виноробством. До середини XIX століття ром вважався напоєм бідняків. Ситуацію змінив той же Бакарді. Його світлий ром став дуже популярним в Іспанії. За смаком він наближений до кубинського сорту.
У цій країні виготовляється дуже багато рома, але тільки 30% відправляється на експорт. Більшу частину домініканці залишають для себе. Особливість їхнього сорту полягає в сировині. Для виготовлення рому використовується соковита тростина. Напівготовий напій дозріває у дубових бочках – це обов’язкова умова технології виготовлення. У Домінікані випускаються ті ж самі сорти рому, що на Кубі: білий, золотий, темний та витриманий. Також у цій країні виготовляють два унікальних види:
За історичними даними, саме ця країна – справжня родина рому. Алкоголь з цукрової тростини тут готували в IV столітті до н.е. Індійський ром відрізняється м’яким смаком з карамельно-бархатистим букетом.
Ром з цієї країни відрізняється багатим букетом з кориці, цитрусових та евкаліпту. Інші характерні риси: м’який солодкий смак, висока якість сировини, бездоганне очищення та доступна ціна.
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.