Среда, 6 Января 2021 09:53 | Просмотров: 1175
Про те, якими у різні роки були новорічні прикраси, як вони змінювалися з часом, Сусіди.Сіty розповіла наукова співробітниця Корюківського історичного музею Катерина Онищук. Напередодні Нового року і Різдва всі зали музею у Корюківці прикрасили так, як це робили наші земляки багато років тому.
Катерина Онищук демонструє іграшку з пляшкового скла вагою 125 г
Якими іграшками прикрашали ялинку сто років тому
У першому залі відтворили інтер’єр житла корюківського службовця 1910-их років.
Такою була ялинка держслужбовця понад 100 років тому. Автор: Наталія Рубей
До 1917 року ялинка було не новорічною, а різдвяною. Її верхівку увінчувала віфлеємська зірка. Прикраси носили біблійний зміст – фігурки ангелів, вирізані із листівок, або самотужки змайстровані з вати, яблука (символізували заборонений плід), фігурки із вафель (асоціювалися із проскурками). Оскільки прикраси в основному були їстівні ялинку в кінці Святвечора «розграбовували» - ялинку в ті часи на відміну від наших часів встановлювали у оселі лише на одну добу.
Часто ялинку оздоблювали прапорцями. Це могла бути азбука Морзе, міжнародний звід сигналів, або як у нашому випадку прапори країн, які тоді існували на політичній карті світу.
Найдорожчі скляні іграшки теж родом з Німеччини. Однак, російські майстри швидко перейняли технологію виготовлення прикрас зі скла, перетворивши це в прибуткову справу. Якщо сьогодні такі іграшки майже навагомі, то на початку 20 століття вони були зроблені із важкого пляшкового скла.
У нашій колекції така іграшка лише одна – важить вона 125 г - Катерина Онищук
Іграшки з вати у той час майстрували самостійно не лише через те, що скляні дорого коштували. Навіть у аристократичних родинах вважалося, що процес виготовлення ялинкових іграшок та прикрашання ними різдвяної ялинки має важливий емоційний та виховний сенс.
Ще однією популярною декорацією була бонбоньєрка – ошатна коробочка для цукерок, в якій був захований подарунок. Призначалася вона як для дітей, так і для дорослих.
Що ще клали під ялинку? Найбажанішим подарунком для жінки були парфуми у витонченому флаконі. Квітковим ароматом напахчували хутряні комірці, капелюшки та рукавички. Парфуми ці називалися «Де фурор» або «Духи для меха». Створив їх француз Альфонс Раллє. Коли він приїхав до Росії, то зрозумів, що на морозі потрібен аромат, який має легку кришталеву ноту. І створив такі парфуми.
Також на ялинці запалювали свічки, попередньо поставивши під деревце відра з водою або піском.
Різдвяні традиції
У другому залі відтворили інтер’єр житла пересічного мешканця нашого краю 150-річної давнини. Зрозуміло, прості селяни ніяких ялинок на Святвечір не встановлювали. Але Різдво святкували з багатьма іншими традиціями.
Це було одним з найбільш важливих родинних свят, коли кожна сім’я і словом, і ділом створювала у своїй оселі атмосферу затишку, багатства, щастя й миру.
Для жіноцтва цей день був пов’язаний з приємними клопотами, адже потрібно було приготувати святкову вечерю. Господар в цей день також не байдикував – поїв і годував худобу, прибирав у хліві, ретельно оглядав двір, дім – усе своє господарство.
Коли ж починало вечоріти, господар дому готував – Дідуха (дідівський дух). Дідух — символ урожаю, добробуту, безсмертного предка, зачинателя і оберега роду.
Дідух. Автор: Наталія Рубей
Вносили до хати частини справжнього сільськогосподарського плуга або ярмо, і сокиру, або виготовляли їх маленькі фігурки з глини чи тіста.
За традицією, весь день перед Різдвом нічого не їли – чекали на першу зірку, що сповіщає про Святвечір, а саме народження Ісуса Христа. І тільки тоді родина збиралася на урочисту вечерю.
Стіл посипали чистим сіном, на нього клали білий настільник – скатертину, а зверху ще й вишитий рушник. На стіл подавали 12 пісних страв: варений горох, смажену капусту, рибу, квасолю, вареники, картоплю, гриби, гречану кашу, голубці, коржі, але головними стравами були і є кутя та узвар.
Кутя – це традиційна ритуальна страва новорічно-різдвяного циклу. Перед вечерею кутю ставили на покуті, під образами, тобто на найпочеснішому в хаті місці. Звідси, очевидно, й назва «кутя».
Першим кутю куштував господар, потім передавав господині миску з кутею і тільки після цього родина починала вечеряти. Після вечері зі столу не прибирали, посуд не мили а усі ложки складали до миски з кутею, залишаючи на столі на цілу ніч для померлих предків, «щоб рідні повечеряли і на нас не гнівались».
Окрім дідуха та куті до різдвяних атрибутів наших предків належали: зірка, колядки, різдвяний «павук» (плетені з соломи чи очерету пірамідки, їх вішали на вікно чи під стелею на сволоці), свічник-трійця.
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.