Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Видеосюжеты » На Валу завершили дослідження частини стародавнього рову (відео)

На Валу завершили дослідження частини стародавнього рову (відео)

На Валу археологи завершили дослідження частини стародавнього рову. Розкоп знаходиться на місці старого фонтану, де після реконструкції встановлять новий. Тож цю ділянку дослідили спеціалісти.



Під час розкопок зафіксували частину стародавнього рову, що був засипаний у XVIII столітті.

«А також конструкції насипу валу XVIII століття, коли була перебудована повністю чернігівська фортеця, і була збудована вже за іншими зразками, то в цьому місці знаходився так званий редан – трикутний виступ з основної лінії валу для кращого огляду і прострілу», – розповідає Тетяна Новик, наукова співробітниця Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній».

Цей редан будували за особливими технологіями. Для укріплення його викладали дерном, який видно на стінках розкопу у вигляді чорних сходинок.

«Це дуже цікаво, тому що в нашому місті такі конструкції ми бачимо вперше. Фортеця була розформована і потім були зариті вали, засипані повністю всі рови по місту, на початку XIХ, тому це дуже цікаво. У нас є плани, які наші колеги наклали на плани сучасного міста, і все з цими планами збігається, тому ми очікували знайти тут щось подібне, але в якому вигляді, ми звичайно ж не знали», – розповідає Тетяна Новик, наукова співробітниця Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній».

Знахідок на цій ділянці було не багато. Це фрагменти кераміки та кісток, частина підкови. Та важливо, що під час спостережень за роботами на Валу, археологи зафіксували мінімальну ширину рову, який у давні часи опоясував Дитинець – 25 м.

«Під час спостережень за траншеями під комунікації, ми зафіксували ширину рову і зафіксували декілька будівель, які були розташовані одразу за зовнішньою лінією рову, тобто під самими міськими стінами. За межами фортифікаційних споруд, насамперед за ровом, повинна бути пуста територія – еспланада, але вона виявилась заселеною», – розповідає Тетяна Новик, наукова співробітниця Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній».

Пуста територія за тогочасними будівельними традиціями слугувала аби ускладнити напад на фортецю. Тож люди могли силитися тут або у відносно спокійні часи, або ж навпаки, аби під час небезпеки швидше сховатися в цитаделі.

Роботи з реконструкції нижнього частини Валу скверу Коцюбинського продовжуються. То ж дослідники сподіваються на ще більше важливих для історії Чернігова відкриттів.

Сюжет телеканалу «Дитинець»

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: археологи, розкопки, Вал, Тетяна Новик, «Дитинець»

Добавить в:
Армения



ЦентрКомплект