moregoods
Пародонтакс
Шампунь
Доместос
Рекс
Шампунь
Крем дневной
Мицелярная вода
Тушь
Ленор
Кондиционер
moregoods
Зубная нитка
Пятновыводитель
Сейфгарт
Тайд
Рексона
Сиф
краска
крем для рук
Даф
Шампунь Даф



Обережно – гриби!

На Чернігівщині розпочався сезон "тихого полювання". У лісових масивах можна зустріти людей, які з кошиками, відрами і навіть поліетиленовими пакетами блукають у пошуках дарів лісу - грибів. На жаль, не всі грибники відрізняють отруйні від їстівних грибів, що призводить до отруєння, а іноді й летальних випадків. Крім того, до непередбачуваних наслідків може призвести неправильне приготування деяких видів грибів. Особливо важко переносять отруєння діти. Найнебезпечнішим з отрутних грибів є бліда поганка, яку нерідко плутають із печерицями й сироїжками.



Тому працівники Чернігівського МВ Управління ДСНС у Чернігівській області нагадують:

– Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях, особливо уникайте стихійних ринків.

– Збирайте і купуйте тільки гриби, про які відомо, що вони їстівні.

– Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.

– Не куштуйте сирі гриби на смак.

– Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте.

– Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

– При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

– Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

– Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

– Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

– Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.

– Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

Не збирайте гриби:

– якщо не впевнені, що знаєте їх;

– поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

– з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

Петро Дьогтяр, начальник ЧМВ УДСНС України в Чернігівській області


"Чернігівщина" №36 (645) від 7 вересня 2017

Теги: гриби, Петро Дьогтяр, "Чернігівщина"

Добавить в:
Армения

Стомат Гарант

ЦентрКомплект